miercuri, 4 iunie 2014

Cum sa fii o prezenta placuta?


Socializarea este parte implicita a vietii noastre. Avem nevoie sa intram in contact cu alte persoane, pentru a ne largi spectrul de cunostinte, interese, etc.

Dar socializarea devine dificila si usor obositoare atunci cand esti introvertit ( si aici vorbesc din proprie experienta).

Dificila pentru ca introvertiti sunt persoane retinute in detalii, iar obositoare, pentru ca, dupa o vreme indelungata in mijlocul multimii, introvertii simt nevoia sa se retraga :)

Imi amintesc ca  vorbeam, candva, cu o persoana si incercam sa ii explic ca eu sunt introvertita, iar raspunusul lui categoric a fost: " imposibil!"

Ba da, sunt introvertita, dar, din cand in cand, interpretez rolul de fata deschisa, sociabila si extrovertita. Si asta ajuta, fiindca daca persoanele te percep ca fiind inchis/a, evita sa intre in contact cu tine. Nu pentru ca nu ar vrea sa te cunoasca, ci pentru ca, cred, ca tu nu vrei sa le cunosti.

Chiar astazi am citit intr-o carte ca o prezenta placuta, care atrage, se compune din cateva elemente estentiale: zambet, mimica, tonul vocii, la care se adauga simtul umorului, politetea, o garderoba potrivita si o stare mentala deschisa si pozitiva ( nimic despre incruntare, evitarea privirii, brate incrucisate).

E drept, eu nu le stapanesc mereu, dar ele ajuta in procesul de socializare si chiar daca nu sunt naturale si firesti, cred ca ar trebui sa ni le autoimplementam.

Un alt blocaj major in calea comunicarii interpersonale este FRICA:  frica de a aborda o persoana si de a fi respinsi de aceasta, frica de a spune ceva gresit, frica de a nu fi asa cum se asteapta ceilalti sa fim, frica blablabla.

Si toata aceasta gama de "frici" ne impiedica sa ne exprimam si sa fim noi insine.

Frica vine din lipsa increderii in noi insine( si aici vorbesc tot din proprie experienta). Dar daca nu ne autodepasim toate aceste frici, putem rata povesti de dragoste si de prietenie minunate.

Se spune ca suntem la 10 persoane diferenta fata de oricare alta persoana de pe aceasta planeta. Practic, poti intra in contact cu oricine...prin intermediul altor 9 persoane. Si chiar poti ( vorbesc din experinta, bineinteles), daca iti deschizi mintea, sufletul si gura :)))


Desigur, subiectul e unul vast, iar articolul se vrea unul scurt...

O solutie pentru problemele de comunicare/ socializare o reprezinta cartile ( da, cartile, si nu cele de joc) si INSASI socializarea. Cu cat intri in contact mai des cu altii, cu cat cunosti mai multa lume, cu atat faci din asta o deprindere.

Si, in postura de introvertit, nu trebuie sa ti schimbi radical felul de a fi, trebuie sa faci un efort pentru deveni mai deschis fata de ceilalti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu